0

Your Cart

No products in the cart.
Agrotechnia

Καλώς ήρθατε στην διαδικτυακή μας Φύση

Ο Βασίλης Κήττας στο οινοποιείο του (φωτό: Μουσελίμης Βασίλης)

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 μιλούσε κάποιος για βιοκαλλιέργεια θα ήταν γραφικός ή τρελός ή στην καλύτερη περίπτωση ρομαντικός. Ο Βασίλης Κήτας ξεκίνησε τις «ζυμώσεις» με τη βιοκαλλιέργεια στη φοιτητική παρέα της Πάτρας και «ωρίμασε» στη βιολογική αμπελοκαλλιέργεια γύρω από τη Ζίτσα Ιωαννίνων. Αυτή τη στιγμή αποτελεί χειροπιαστό παράδειγμα επιτυχημένης βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης, στη δυσκολότερη, ίσως, περιοχή καλλιέργειας αμπελιού (από άποψη κλιματολογικών και φυτοπαθολογικών θεμάτων).

Τι διαφορά έχει ωστόσο η βιολογική καλλιέργεια αμπελιού και παραγωγή οίνου; Η εύκολη απάντηση είναι η παραγωγή χωρίς τη χρήση χημικών. Αυτό είναι μερική αλήθεια που κρύβει την ουσία της βιολογικής παραγωγής. Η ουσία είναι ότι η βιολογική καλλιέργεια είναι σύνολο καλλιεργητικών πρακτικών που αποδεικνύεται ότι οι φυσικά παραγόμενες ουσίες των φυτών έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις οι οποίες και κάνουν την τελική διαφορά και κάνουν την οινοποίηση στην κυριολεξία τέχνη.  Έτσι στο τελικό προϊόν, ο καταναλωτής κερδίζει την απουσία χημικών και κυρίως, κερδίζει καλύτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Και είναι καιρός όσοι ασχολούμαστε επαγγελματικά με τον πρωτογενή τομέα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: η βιολογική καλλιέργεια μπορεί να είναι οικονομικότερη, αποδοτικότερη και με μηδαμινές εξαρτήσεις για τον καλλιεργητή. Ο Βασίλης Κήτας είναι παράδειγμα, παράγοντας οίνους εξαιρετικούς με ιδιαίτερα τοπογεωγραφικά χαρακτηριστικά, από ένα αμπελοτόπι πολύ γνωστό και γνώριμο και σε μένα προσωπικά.

Η σειρά οίνων «Φύσης γήμορο», (“Γήμορο = το υπό του γεωμόρου ή μοργίτου καλλιεργητού, καταναλλόμενον μέρος των καρπών του κτήματος προς τον ιδιοκτήτην αυτού», και επειδή “είτε μεστά, είτε άμεστα τα κόβω για ν΄ αρπάξει / διπλό, τριπλό το γήμορο …”. (Φωτεινός Β΄στ. 306 ), απεικονίζεται με τα ζωάκια (αρκούδα, σκαντζόχοιρος) στις ετικέτες (βλ. φωτό), στα οποία αποδίδεται το μίσθιο της φύσης… Είναι το άλλο κομμάτι της φιλοσοφίας του Βασίλη Κήτα, ο οποίος διαρκώς ξεπερνά την καθημερινότητα (ποιος είναι παραγωγός, ποιος μεταποιητής, τελωνεία, λαθρέμπορους ανταγωνιστές, θέματα για τα οποία θα μιλήσουμε προσεχώς…)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Awesome Work

You May Also Like

×